Taikofon® och terapi

 att stödja barn och vuxna i rehabilitering

Taikofon® har ursprungligen utvecklats tillsammans med finska terapeuter och experter från olika branscher för att uppfylla kravet på ett högkvalitativt terapiverktyg. Taikofon® används vid rehabilitering av barn och vuxna med autism och utvecklingsstörningar, personer med kronisk smärta, minnesstörningar, neurologiska och sömnstörningar, depression osv.

Taikofon® FeelSound Player  

  • förstärker samarbetet mellan olika sinnen – multisensorisk integration
  • hjälper att fokusera
  • fördjupar växelverkan och underlättar terapeutiska diskussioner
  • fungerar adaptivt – lugnar eller stimulerar efter behov
  • hjälper att skilja på tal och ljud
  • skapar en egen eller delad ljudvärld
  • täcker inte öronen, avskärmar inte från omgivningen som hörlurar gör

Taikofon® obegränsade ljudinnehåll möjliggör dess användning inom olika terapier. Genom att ändra ljudinnehållet kan man använda den för olika ändamål: lugnande, avslappnande, förbättra växelverkan, förhöja aktivitetsnivån osv. Det finns ett mångsidigt urval av ljudinnehåll och tillämpningar för terapisituationer. Med hjälp av Taikofon kan man förstärka olika övningars, spels, och terapeutiska lekars verkan.

Talterapi och språkinlärning effektiveras då klienten samtidigt känner ljudet. Speciellt inom barnterapi fungerar mobilapplikationer med t.ex. djurläten, olika instrument och spel med uppmuntrande rop och applåder, mycket bra. Vuxna klienter njuter av olika musikapplikationer. 

Taikofon® kan användas som arbetsunderlag i famnen, som stöd bakom ryggen, bakom eller under huvudet. Klienten får ljud- och sensorisk respons av Taikofon under övningar och spel, vilket motiverar, hjälper att fokusera och upplevs som roligt.

NICOLE är en glad 4-årig Down-flicka. Hon är en tornado med en stark vilja men behöver också rutiner för att klara sig genom dagar.

På kvällarna är hennes huvud fortfarande fullt av spänningar och dagens handlingar som leder till svårigheter att lugna sig och sova. Idag tillhör Taikofon hennes kvällsrutiner med lugnande godnattsång och Nicole sover vanligtvis inom 10 minuter.

HILMA är en 10-årig flicka. På grund av svår utvecklingsstörning har hon förlorat sin förmåga att se och hennes rörlighet. Hennes kommunikation är begränsad till ljud, ansiktsuttryck och ögon.

Ljudet går från Taikofon till Hilmas hud, kropp, ben och i hennes medvetande. Hon uttrycker glädje med ett leende som inte tidigare sett trots många försök från hennes föräldrar.

TONI,10 år, är svårt handikappad och har svårt att hitta hobbyn, jämförelsevis med dem som talar och är rörliga på normalt sätt. Föräldrarna sörjer över att Tonis liv och tillvaro tidvis känns innehållslöst. Taikofon är en lätt och portabel sak som Toni gärna lyssnar på i sängen, i rullstolen och på resor. Föräldrarna konstaterar att i hängmattan, som är Tonis absoluta favoritplats, med Taikofon i famnen breder sig ofta ett brett leende över Tonis ansikte. 

JUULIA 13 år går regelbundet hos fysioterapeuten på grund av spastiska problem, som beror på hennes CP-skada. Terapeuten behandlar de spända musklerna och muskelhinnorna men smärtan känns ibland outhärdlig för henne. Juulia är livlig till sin natur och gillar att berätta historier, men stelheten i musklerna förvärras då hon pratar under terapisessionen. Då Juulia håller Taikofon som dyna under huvudet och lyssnar på sin favoritmusik, håller det hennes tankar borta från smärtan och det känns mycket skönare. Terapin och töjningarna lyckas bättre då hela kroppen slappnar av. Medan Juulia lyssnar på Taikofon upphör pratandet för en stund, vilket underlättar avslappningen.